Az Evangélikus Egyházi Óvodában a hét programsorozatát a szüret, és az őszi munkálatok témaköre köré szervezte az ovi csapata. Több éve már, minden ősszel sorra kerül a hagyományápolásnak ez a formája, mivel Soltvadkert az ország legnagyobb hegyközsége – szőlő és bortermelő területe. A tudatos óvodai nevelés részeként fontos, hogy a gyermekeket megismertessék a szőlőtermeléssel, és akár testközelből is részesei lehessenek a folyamatoknak.
Az elmúlt héten minden erről szólt.


Szekeres Tímea csoportvezető óvodapedagógus elmondta, hogy a heti programok  hétfőn  ráhangolódással kezdődtek, a keddi nap a szelektív gyűjtéssel, és az óvoda udvarán egy játékos programmal telt. A gyerekek az ‘elrejtett’ hulladékokat ‘vadászták’ össze az udvaron, és helyezték el a megfelelő edényekbe.


A csütörtöki reggelen felkerekedtek a nagycsoportosok, és a Galántai Családi Pincészet Csábori kétsorban lévő szőlőültetvényére látogattak ki, ahol a szüret folyamatát maguk is kipróbálhatták, megtapasztalhatták.



Temészetesen traktorvontatta kocsikázásra, és ez alkalommal Gangl Gábor jóvoltából, még traktor vezetésre is volt alkalom.


Az Oviszüret végeztével Gábor egy meglepetéssel készült a gyermekeknek, ugyanis a tanyájukon megmutatta büszkeségeit, Szellőt és Madárt, a két sport pónilovat.



Természetesen a barátságos pacikat lehetett símogatni, miközben Gábor nem győzte megválaszolni a gyermekek számtalan kérdését. Természetesen szó esett a tanyasi életről, a régi idők munkáiról, és néhány korabeli esztözt meg is lehetett tekinteni.


Pénteken a  Szüreti Fesztivál programjaihoz csatlakozva az Eviovi Sokadalom keretén belül Zsikláné Szarka Judit néptánc lépéseket, és elemeket tanított az ovisok számára.



A vidám délelőtti mulatozást táncházzal, muzsikával zárták az óvoda udvarán.

Foto: Birofoto