Fülöp Kitti – köszönti a résztvevőket

Óvodánk az idei esztendőben immáron hagyományosan, megtartotta a Mesenapot. Örömmel fogadtuk a szegedi, kiskőrösi, csengődi, kiskunhalasi és kalocsai óvodából  érkező résztvevőket.
A teljes létszám 40 kisgyermek, akik két csoportra osztva mérették meg mesemondó képességüket.

Az óvodai évek kiemelt időszaknak számítanak a gyermek fejlődése szempontjából. Szakemberek által bizonyított tény az is, hogy a gyermek olvasóvá nevelése elsősorban a szülő által kell, hogy megkezdődjék.

Azoknak a gyermekeknek, akiknek ebben a korai időszakban mesélnek otthon, nagy valószínűséggel később is szeretni fogják a könyveket, és megtapasztalják azt a felemelő, boldog érzést, melyet a mesékben lévő történetek átélése, elképzelése szerezhet számukra.

A mese az életre tanít, és segíti a gyermek énképének alakulását. Ezért is fontos számunkra is, hogy legyenek ilyen alkalmak, amikor a gyermekeket arra ösztönözzük, hogy foglalkozzanak a mesékkel, és mondják el azokat bátran, mindannyiunk örömére.

A Zsűri tagjai:

Zsikláné dr. Szőke Évát, aki a Soltvadkert Gyermekeiért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Asztalos Olgát, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsós tanítónénije.

Nagy Jánost, aki szintén az helyi iskola könyvtárosa, aki kiváló sakktudásáról ismert.

A 2. csoport zsűrije:

Hollós Ágnest, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató helyettese, alsós tanító néni

Schmélné Szőrfi Gyöngyit, a soltvadkerti Arany János utcai óvoda óvónője

Galántai Norbertet, önkormányzati képviselőt, a köznevelési, kulturális, sport- és egészségügyi bizottság tagja.

A mesék meghallgatása után a zsűri elvonul, hogy meghozza a cseppet sem könnyű döntést, az ebédlőben pogácsa, sütemény és tea várt mindenkit a megterített asztalon. Ezt követően egy fergeteges táncházzal leptük meg a gyermekeket.

És a táncokat követően a zsűri kihirdette a végeredményt, az elnökök értékelték a mesemondók előadásmódját, a mesék sokszínűségét méltatták és tanácsokkal látták el a gyermekeket.
Természetesen mindenki kapott névre szóló oklevelet és kis ajándékcsomagot.

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki eljött a mesenapunkra, reméljük jól érezték magukat a kisgyermekek, felkészítők, és mesehallgatók egyaránt! Köszönet a zsűri tagoknak az értékelő munkáért.

Egy beszélgetésből:

‘… anya! …jövőre is jövünk a a mesenapra ugye? 
– Kislányom, jövőre te már elsős leszel az iskolában.
– Nembaj, arra  a napra szabadságot veszek ki, itt kell lenni ez nagyon jó volt…’

Foto: Birofoto  –  Unimarket Trade Kft.